7
dec

Expositie Ellen de Zwart

tijdens openingstijden


Expositie "Wat is schoonheid": portretten van Ellen de Zwart

 

Tot eind januari exposeert Ellen de Zwart haar fascinerende portretten in Kulturhus ’t Warnshuus in Warnsveld. Ellen de Zwart over haar werk: “Zolang ik me kan heugen heb ik al plezier in het tekenen en schilderen van mensen en ook als kind al was ik gefascineerd door Rembrandt. Toch zijn er ook perioden geweest dat ik weinig of niets aan deze hobby deed. In de jaren negentig was ik lid van een open ateliergroep aquarel in Lochem waar voornamelijk stillevens werden geschilderd maar dat vond ik minder interessant. Pas in 2010 hervond ik door verandering van persoonlijke omstandigheden mijn passie: het schilderen en tekenen van mensen, een oneindige bron van inspiratie.

Ik ben autodidact en vorig jaar ben ik met mijn zelfportret geselecteerd voor de expositie Lang Leve Rembrandt in het Rijksmuseum waar mijn schilderij twee maanden mocht hangen, wat me een enorme ‘boost’ gaf, natuurlijk. Sinds die tijd exposeer ik regelmatig en sta ik open voor portretten in opdracht.

Ik heb deze expositie de titel “Wat is schoonheid?” gegeven omdat schoonheid voor mij niet in de perfecte plaatjes zitten die je overal in de media ziet, maar meer in de doorleefde gezichten of juist de kinderlijke onschuld. Wat deze groepen misschien wel gemeen hebben is dat er geen masker is maar dat zij volledig zichzelf zijn, zonder opsmuk. Vooral handen, ogen en tanden fascineren me. Vaak word ik geraakt door een bepaald beeld, een raadselachtige blik, een verweerd gezicht, gevoelige handen, een aandoenlijk gehavend gebit, de intimiteit van het moment, of gewoon bijzonder kleurgebruik en prachtige stoffen. Het is mijn uitdaging om dat op papier te krijgen, iets van de sfeer, de emotie of de blik ‘te vangen’ en te spelen met kleur en licht in portretten.

Ik werk met verschillende materialen zoals aquarel, olie pastel en soft pastel en sinds vorig jaar ben ik gaan schilderen met olieverf. Dat heeft op dit moment mijn voorkeur vanwege de diepte van de kleuren.
Wilt u informatie over een van de geëxposeerde schilderijen of over portretten in opdracht dan kunt u contact met mij opnemen via ellendezwart61@upcmail.nl of 0638102247.

meer uit agenda
Expositie Ellen de Zwart