6
feb

Lezing 'de jonge Rembrandt’

Onno Blom over zijn biografie ‘de jonge Rembrandt’


Lezing Onno Blom over zijn biografie ‘de jonge Rembrandt’

 

Onno Blom (1969) studeerde in 1994 cum laude af in de Nederlandse taal- en letterkunde en Culturele Studies. Na een aantal jaren te hebben gewerkt als literair redacteur bij dagblad Trouw en korte tijd als hoofdredacteur van Uitgeverij Prometheus Bert Bakker en adjunct-directeur van De Bezige Bij, is hij werkzaam als freelance journalist en literair criticus.

Na ‘Het litteken van de dood’, de indrukwekkende biografie van Onno Blom over de beeldhouwer-schilder-schrijver Jan Wolkers, een bestseller en bekroond met de Nederlandse Biografieprijs 2018, verschijnt in september 2019 De jonge Rembrandt, een biografie. Een prachtig portret van de kunstenaar als jonge man.

Van Rembrandts jeugd weten we weinig tot niets. Het intiemste wat we van hem hebben is zijn werk, dat ook in die vroege jaren al verbluft door de experimentele stijl, de intellectuele diepgang en, vooral, de menselijkheid. Voor zijn portret van de kunstenaar als jonge man heeft Onno Blom, gelauwerd biograaf en zelf een echte Leidenaar, zich verdiept in de wereld, het land, de stad, de steeg en het huis waarin Rembrandt in 1606 werd geboren en de eerste vijfentwintig jaar van zijn leven doorbracht.

Leiden, met haar jonge universiteit, immigrantenstroom en bloeiende lakenhandel, bood Rembrandt de kans om zichzelf uit te vinden. Hoe deed hij dat? Werd hij een geniale kunstenaar door de genius loci, de geest van Leiden, zijn familie, zijn leermeesters, opdrachtgevers, concurrenten, collega’s en vrienden? Of was zijn ontwikkeling als kunstenaar een hoogstpersoonlijk, eigenzinnig avontuur? Hoe werd Rembrandt Rembrandt?

De lezing wordt georganiseerd door ’t Warnshuus, Readshop Warnsveld en Graafschap bibliotheken.

Donderdag 6 februari 2020 in de Bibliotheek Warnsveld.

Zaal open om 19.30 uur, aanvang lezing 20.00 uur, afsluiting rond 21.30 uur

Entreeprijs €12,50 (inclusief consumpties), €10,00 voor leden van de bibliotheek

Kaarten zijn in de bibliotheek verkrijgbaar vanaf 6 januari 2020. Reserveer tijdig via info@graafschapbibliotheken.nl

Er zijn in bibliotheek Warnsveld 85 zitplaatsen.

meer uit agenda
Lezing 'de jonge Rembrandt’