1
jul

Lezing tentoonstelling Joodse begraafplaatsen Achterhoek

Ruud Smit vertelt over zijn project met de camera van Franzi Grün


Lezing en rondleiding Ruud Smit over de expositie Joodse begraafplaatsen in de Achterhoek

Aanvang: 19.30 uur

Op dit moment is de expositie Joodse Begraafplaatsen in de Achterhoek te zien in ’t Warnshuus te Warnsveld.

De expositie is gebaseerd op het verhaal van Franzi Grün, een jonge joodse vrouw die in de oorlog als onderduikster bij de grootouders van fotograaf Ruud Smit in Utrecht woonde. Voor haar grote liefde Max Falk meldde zij zich vrijwillig in kamp Westerbork. Franzi gaf een Zeiss-Ikon camera in bewaring bij de moeder van Ruud. Franzi keerde niet terug uit de oorlog, zij werd in Auschwitz vermoord. De camera is uiteindelijk in bezit gekomen van Ruud.

In zijn tienerjaren heeft hij met de camera leren fotograferen. Met de camera van Franzi wil Ruud graag het verhaal van Franzi vertellen. Zo is het idee ontstaan om de Joodse begraafplaatsen in de Achterhoek te fotograferen met de camera van Franzi. In de doka van Ruud Smit in Doesburg worden deze zwart wit foto’s afgedrukt. Dit heeft geresulteerd in een expositie van die foto’s die te zien zijn in ´t Warnshuus.

Op woensdagavond 3 juli geeft fotograaf Ruud Smit een lezing over de aanleiding en de achtergronden van de expositie. Verder aandacht voor Franzi Grün, de camera, christendom en antisemitisme. Tijdens een rondleiding vertelt Ruud Smit over de overeenkomsten en verschillen tussen de begraafplaatsen en de keuzes die hij heeft gemaakt. Op de site www.diefranzi.nl kunt u meer informatie lezen over dit bijzondere project.

Toegang is gratis.

meer uit agenda
Lezing tentoonstelling Joodse begraafplaatsen Achterhoek