7
okt

Herdenking Dr. Thate en expositie

Besloten bijeenkomst


Straatnaambord, boek en tentoonstelling rondom de Warnsveldse huisarts Jan Thate

Let op: Dit is een besloten bijeenkomst


Zaterdag 7 oktober 2017 zal geheel in het teken staan van de bekende Warnsveldse huisarts J.B. Thate (1906-1995).
Op die dag wordt een boek over hem gepresenteerd: ‘Jan Thate, huisarts te Warnsveld, scènes uit een rijk leven’. Tegelijkertijd vindt in 't Warnshuus de opening plaats van een tentoonstelling over Jan Thate. En ’s morgens wordt een naambord onthuld bij het plantsoen naast de molen van Warnsveld, dat naar Thate wordt vernoemd.

Jan Thate was niet alleen een gedreven en betrokken huisarts. Hij was eveneens een bevlogen amateursterrenkundige. Met zijn zelfgemaakte sterrenkijker speurde hij regelmatig het heelal af. Hij was jarenlang voorzitter van de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. In die hoedanigheid opende hij volkssterrenwacht Bussloo, die tot op vandaag geïnteresseerde leken een blik in de ruimte biedt.

Ook was Thate een getalenteerd kunstschilder. In zijn schaarse vrije tijd maakte hij veel schilderijen en aquarellen in de vrije natuur van zijn geliefde Achterhoek. In verschillende huiskamers van oud- patiënten hangen nog steeds werken van zijn hand. ls amateurarcheoloog groef hij bij Laren persoonlijk talrijke bodemvondsten op die aantoonden dat er in de laat-Romeinse tijd op die plek al bewoning was.

Voorts was hij officieel waarnemer van het KNMI. Met de in het weerhuisje in zijn achtertuin gemeten waarde van 38,6 graden Celsius op 23 augustus 1944 zette hij Warnsveld blijvend op de ‘weerkaart’. Deze hoogste ooit in Nederland gemeten temperatuur is tot op heden niet verbeterd.

Het boek over Thate beschrijft in een aantal scènes het leven en werken van deze geliefde dokter, kunstenaar, sterrenkundige en amateur archeoloog, vanaf zijn studie in Leiden tot zijn overlijden in Groot Dochteren. Menig oud-patiënt zal situaties herkennen die hij zelf met deze dokter heeft ervaren, en veel organisaties zullen met dankbaarheid denken aan zijn bijdrage in hun functioneren.

De prijs van het boek, dat geschreven is door Krijn van der Heijden, bedraagt € 19,95. Het boek is vanaf 8 oktober verkrijgbaar in 't Warnshuus. Het is rijk geïllustreerd met foto’s en bevat een katern met afbeeldingen van de mooiste van zijn schilderijen en aquarellen. Het boek kan op 8 oktober aangeschaft worden bij 't Warnshuus en daarna onder meer bij boekhandels in Warnsveld (Readshop), Zutphen (Van Someren & Ten Bosch, Boek en Buro), Gorssel (Bechtle), Lochem (Lovink), Vorden (Bruna) en Brummen (Primera). Bij voorinschrijving (tot 6 oktober) zijn de kosten € 17,50.

De tentoonstelling is gedurende de openingstijden van 't Warnshuus gratis te bezoeken en is te bezichtigen vanaf zondag 8 oktober tot 22 december.

+ + + + +

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Krijn van der Heijden, tel. 06-19956901, e-mail krijnvanderheijden01@gmail.com (Boek)
Henk Derksen, tel. 06 5158 5561, e-mail hag.derksen@gmal.com (overige activiteiten)

meer uit agenda
Herdenking Dr. Thate en expositie